1 augusti 2019
19:00

M.I.L

Referat: Sundborns GoIF A - M.I.L

Sundborns GoIF:s höstsäsong sparkades igång hemma på Sundens IP under torsdagen där ludvikalaget M.I.L (Multikulturell Idrottsklubb Ludvika) stod för motståndet. Båda lagen kom senast från det tidigare mötet lagen emellan på ABB Arena i Ludvika i slutet av juni, vilket slutade 1-1 på konstgräset efter en jämn tillställning. För SGoIF:s del kändes det som 2 förlorade poäng, varpå det var läge att ta revansch på sig själva.

M.I.L är ett lag med relativt hög högstanivå där de emellanåt visar att det finns potential i laget till att spela fin fotboll, däremot är de väldigt ojämna - ett lag som blandar och ger. Vid medgång är de svåra att möta men när de får det motigt är det inte mycket som stämmer. Ett svårbedömt lag med andra ord!

Matchen hinner knappt komma igång innan SGoIF är sånär att sätta dit 1-0. Forwarden Filip Laudon kastar ett långt inkast från högt upp på vänsterkanten in mot första ytan där den centrala mittfältaren Johan Strömer möter upp bollen med pannan bara någon meter från mål, men bollen smiter förbi bortre stolpen och ut till inspark. I övrigt är matchen inledningsvis jämn där SGoIF har svårt att hitta rätt i spelet medan M.I.L blixtrar till emellanåt. Hemmalaget har svårt att få till längre anfall utan bollen skickas snabbt upp i banan till offensiva spelare som försöker anfalla i undertal, vilket sällan skapar farligheter mot bortalagets välsamlade försvar. Spelet blir böljande och det tas därtill en hel del felbeslut med boll från SGoIF:s spelare och det skapas en viss frustration i hemmalaget.

Det som får igång Sundborns spel är ironiskt nog en utvisning - i det egna laget. Mittbacken Mikael Sundemyr samlar på sig 2 gula kort inom loppet av 2 minuter och det blir spel 10 mot 11 från minut 26. Bara 4 minuter senare får Laudon med sig en boll i djupet längs vänsterkanten vilken han tar med sig i fart och driver in i straffområdet där han gör sin gubbe för att sedermera komma ensam med målvakten - 1-0. Ett ovanligt sent mål av SGoIF för att vara en hemmamatch då 1-0-målet de föregående hemmamatcherna har kommit väldigt tidigt i matchen varav det dittills senaste målet inför dagens match kom i 16:e minuten.

Efter målet känns det som att SGoIF, trots det numerära underläget, har kontroll på spelet. M.I.L gör misstaget att de försöker bygga upp varje anfall med längre bollar, främst bakom SGoIF:s backlinje. Innan utvisningen rullade M.I.L mycket boll och tog sig vid flera tillfällen förbi SGoIF:s lagdelar och hotade hemmaförsvaret, ett spel de hade haft än mer fördel av om de fortsatt på det inslagna spåret efter det röda kortet. För SGoIF, som nu formerade laget med en 4-4-1-uppställning, blev det nästan ingen skillnad försvarsmässigt - främst sett till backlinjen - då laget var lika väl samlat bakåt som innan utvisningen. Och just i luftspelet är SGoIF ett klart starkare lag än M.I.L.

Dock är det just en långboll från backlinjen som leder fram till M.I.L:s kvittering strax innan paus. Långbollen slås centralt mot en forward som är tydligt offside varpå SGoIF:s försvar låter bollen passera hem mot målvakten Nicklas Eriksson. Forwarden går inte på bollen, däremot kommer en annan bortaspelare löpandes rakt i djupled från centrala mittfältet och hinner först på bollen vilket resulterar i ett friläge som förvaltas, även om Eriksson inte är långt ifrån att rädda upp situationen. Domaren bedömde det som att den offsidestående spelaren inte påverkade spelet, varpå det uppstod vissa protester från hemmalaget samtidigt som situationen upplevdes svårbedömd. Likväl 1-1, vilket också står sig till paus.

Trots en sen kvittering är det fokuserat bland SGoIF-spelarna i pausvilan - tron att det ska gå att ta hem 3 pinnar är stark trots att laget är en man kort. Det märks även på spelet direkt i andra halvlek att det råder bättre fokus bland spelarna och känslan är att laget vaknat till. SGoIF visar upp en starkt inställning och viker inte en tum i duellerna, vilket är ett måste för att få till ett bra resultat. Matchen står och väger fram till att Johan Strömer får bollen långt ner på högerkanten där han hamnar i en 1 mot 1-situation och efter en del möda envist tar sig förbi in i straffområdet och fälls bakifrån av den förbidribblade försvarsspelaren - straff. Marcus Damberg sätter upp bollen på straffpunkten och gör inget misstag - 2-1 i minut 59.

Efter målet börjar återigen SGoIF få kontroll på spelet samtidigt som M.I.L upplevs stressade och desperata. Direkt när bortalaget får bollen i backlinjen skickas den högt upp i banan, vilket sällan skapar några farligheter. Däremot öppnas det upp en hel del ytor på planen då M.I.L får ett väldigt långt lag, något som resulterar i flertalet möjligheter till spelvändningar. Effektiviteten från hemmalaget är dock inget vidare och flera lägen till bra offensiva omställningar slarvas bort. Men till sist kommer utdelningen då Laudon kommer ner mot kortlinjen till vänster och serverar den inhoppande forwarden Christoffer Sörensen som kommer farandes vid den bortre stolpen och stöter in 3-1 i öppen bur, vilket också blir slutresultatet.

Sammanfattningsvis gör SGoIF en godkänd insats där 1:a halvlek är svag medan 2:a halvlek är bra. Svårt att förklara varför spelet blev bättre med 10 man, men troligtvis var inte laget helt på hugget från start utan behövde en riktig väckarklocka för att skaka liv i inställningen. Men 3 poäng är alltid 3 poäng! Segern innebär dessutom att SGoIF uppnått ett väldigt stark streak då laget inte förlorat en tävlingsmatch på hemmaplan sedan 4:e augusti 2017 - 2 år som obesegrade!

Härnäst väntar Swesom FC hemma på Sundens IP kommande fredag (kl 18:30), det enda laget i serien som besegrat SGoIF den här säsongen. En tuff match där det måste krigas på rejält för att hålla den nyss nämnda streaken vid liv.